top of page

Vitaliteit en veerkracht

in mijn team.

HOW

Merk je een verandering in het gedrag van een teamlid of ben je bezorgd over een werknemer? Bedrijfsleiders spelen een belangrijke rol bij stresspreventie en -beheersing, en zijn zo een belangrijke steun voor elk teamlid. 

De vier vormen van preventie

  1. De primaire preventie

  2. De secundaire preventie

  3. De tertiaire preventie

  4. De re-integratie

Als teamleider moet je je afvragen: welke rol kan je spelen en in welke vorm van preventie? Een een inherent deel van teammanagement is voldoende aandacht besteden aan de stress die je werknemers op het werk kunnen voelen.  

Hoe kan je bijdragen aan verschillende soorten preventie? 

https://www.manager-go.com/management/comment-gerer-un-collaborateur-stresse.htm

 

https://www.werkbaarwerk.be/werkbaarwerk/tools-en-voorbeelden/ehbbo-zakboekje
 

De primaire preventie:
Hoe kan jij ervoor zorgen dat jouw teamleden enthousiast

blijven en dat er voldoende vitaliteit is op de werkvloer?

Het welzijn van de teamleader


Om beter te begrijpen wat er in je team aan de hand is, kan het nuttig zijn om je eigen stress te beoordelen en wat precies die stress veroorzaak. 

Zo zal je alerter zijn op de stresssignalen van je teamleden. 

Communiceren

De volgende stap is om er een dialoog over te beginnen. Door het taboe op de geestelijke gezondheid te doorbreken, kan je stress helpen voorkomen en/of beheersen. Tijdens dit gesprek zal de werknemer zich vrij voelen om te vertellen wat er aan de hand is. Samen met hun manager kan hij dan nagaan welke opvolging het meest geschikt is. 


Voor de manager is het uiterst belangrijk om eerst te luisteren zonder te oordelen. Stel open vragen. Durf ook naar gevoelens te vragen. Respecteer soms stiltes; er moet kalmte heersen. 

Neem concrete maatregelen voor het welzijn op het werk

Vervolgens kunnen samen concrete acties worden ondernomen om de werklast aan te pakken en ervoor te zorgen dat de taken in functie van de prioriteiten worden verdeeld. Het is ook aanbevolen om samen te werken met de personeelsdienst om een geschiktere oplossing te vinden. 

Daag jezelf uit

Als manager of teamleider is dit een gelegenheid om je leiderschapsstijl in vraag te stellen. Wat kan je zoal doen om de oorzaken van stress in je team te verminderen, en vervolgens weg te nemen? Hier zijn enkele voorbeelden van vragen die je jezelf kan stellen: 

  • Zijn mijn verwachtingen duidelijk voor de teamleden?

  • Is er extra overleg nodig?

  • Geef ik voldoende feedback?

  • Wat hebben mijn teamleden nodig om beter te kunnen werken?

Er zijn veel leiderschapstrainingen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding in gesprekstechnieken om op dezelfde golflengte te komen met je werknemers. Er zijn ook meer specifieke opleidingen, bijvoorbeeld over hoe je stress kan herkennen en hoe je ermee kan omgaan.

 
Daarnaast worden ook intervisiesessies en andere methoden voor reflexie en bezinning aangeboden. Tijdens deze sessie kunnen managers hun relaties met hun werknemers bespreken. Neem daarvoor contact op met de HR-afdeling van je bedrijf. 

bottom of page