top of page

STRESS OP HET WERK

Iedereen heeft wel eens last van stress op het werk. Te veel werk, te strakke deadlines, te moeilijk werk of net te weinig uitdagend werk, te weinig ervaring met nieuwe opdrachten, …

Wanneer treedt stress op?

​

Onder normale omstandigheden hoeft dat geen probleem te zijn. Meestal lukt het om om te gaan met deze druk en te zoeken naar aanpassingen of oplossingen.

​

Stress ontstaat als de druk blijft duren en men geen middelen heeft om de druk weg te nemen.

Werkstress is dus een toestand van een medewerker die zich niet in staat acht om aan de eisen van de werkomgeving te voldoen.

 

Werkstress zorgt er voor dat mensen ziek worden, uitkijken naar een andere baan of vroeger willen stoppen met werken. Het gaat over psychische vermoeidheid tijdens en na het werk.

​

Stress herkennen

​

Kan je je gemakkelijk ontspannen aan het einde van een werkdag of ben je dan echt op?

 

Kom je na het werk nog aan andere dingen toe of heb je daar een langere rustperiode voor nodig?

Op zich is vermoeid zijn na het werk normaal. Wanneer je daar moeilijk of zelfs niet meer van recupereert, is dat niet meer normaal.

​

Schadelijke gevolgen

 

Te hoge werkstress kan leiden tot allerlei fysieke en psychische klachten bij werknemers, zoals hartklachten, rugklachten, vermoeidheidsverschijnselen, depressieve gevoelens, angstverschijnselen, burnout, …

 

De organisatie zelf zal ook gevolgen ondervinden, zoals een dalende productiviteit, verminderde kwaliteit van de dienstverlening, een negatieve invloed op de creativiteit van werknemers, een verminderd concurrentievermogen, …

Bekijk ook het kort filmpje over de gevolgen van stress.

​

Lees meer:

http://www.werkbaarwerk.be

​

bottom of page